Детективи НАБУ прийшли з обшуками до Нацкомісії з регулювання тарифів

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Детективи Національного антикорупційного бюро прийшли з обшуками до Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Про це повідомлено на сторінці державного органу у Facebook.

«Сьогодні проводився обшук. Комісія виконує усі законні вимоги слідчих. Комісія і раніше надавала усі документи та усі коментарі стосовно справи, у якій ведеться розслідування. Розраховуємо на обʼєктивність та неупередженість», — заявили в комісії.

В НКРЕКП запевняють, що працюють у штатному режимі і співпрацюють з правоохоронними органами.

Обшуки в комісії глава наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук пов’язав із розслідуванням справи «Роттердам+».

«За наявною інформацією, НАБУ має офіційну судову експертизу за формулою «Роттердам+». У ній також однозначно стверджується, що формула є обґрунтованою. І експертизу доведеться долучати до матеріалів справи, але це скоріше за все не вписується у плани керівництва НАБУ і, зокрема, голови НАБУ Ситника», — написав він на своїй сторінці у Facebook.

Адвокат НКРЕКП Ірина Одинець також говорить про розслідування НАБУ справи «Роттердам+», передають Українські Новини .

«Прийшли детективи НАБУ в складі 11 чоловік. Разом з якимось «фахівцем». «Спеціаліст» не показав документи. Слідчі дії відбуваються тільки в кабінетах кількох співробітників, які не є членами комісії. Робота комісії не заблокована. На мою думку, обшук — це спроба виправдати роботу 50 детективів НАБУ, які безрезультатно розслідують справу «Роттердам+» уже два роки. Цікаво, що суддя винесла постанову про обшук 12 лютого. Саме в цей день у ЗМІ зʼявилися повідомлення про те, що дослідження Інституту економіки і прогнозування НАН України не виявило негативного впливу від формули «Роттердам+», — заявила Ірина Одинець.

  • Формулу «Роттердам+» НКРЕКП почала використовувати з квітня 2016 року .Вона встановлює тариф для теплових електростанцій на базі середньої ціни вугілля за імпортним паритетом за останній рік. Після цього почалося підвищення цін на електроенергію — тариф в Україні був привʼязаний до вартості вугілля на товарних біржах Нідерландів.
  • В березні 2017 року НАБУ почало розслідувати змову при впровадженні формули «Роттердам+». У жовтні керівник НАБУ Артем Ситник заявив, що українці переплатили 15 млрд грн через необґрунтоване застосування цієї формули.