У Польщі увʼязнили ексголову канцелярії премʼєр-міністра. Він організовував фатальний рейс Качинського у 2010

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Колишнього голову канцелярії премʼєр-міністра Томаша Арабського засудили до десяти місяців позбавлення волі через недбале ставлення до своїх обовʼязків під час організації рейсу президента Леха Качинського до Смоленська у 2010 році, повідомляє «Польске радіо».

На думку Варшавського окружного суду, Арабський дозволив організацію польоту з президентом на борту за маршрутом Варшава — Смоленськ, хоча аеропорт «Сєвєрний» за міжнародним правом не був аеропортом й не міг приймати літаки з таким статусом.

За невиконання обовʼязків суд засудив також працівницю канцелярії до шести місяців позбавлення волі з відстроченням на один рік. У той же час суд виправдав ще одного працівника канцелярії і двох працівників посольства у Москві. Відзначається, що справа тривала три роки, у суді свідчили колишній премʼєр-міністр Дональд Туск і колишній міністр закордонних справ Радослав Сікорський.

  • 10 квітня 2010 року літак Ту-154М, на якому летів президент Польщі Лех Качинський, розбився під Смоленськом. В авіакатастрофі загинули 8 членів екіпажу і 88 пасажирів, зокрема й Качинський. Лише через 8 років, у вересні минулого року, Слідчий комітет Росії задовольнив запит компетентних органів Польщі та дозволив оглянути рештки літака.
  • У квітні голова підкомісії з питань повторного розслідування катастрофи Антоні Мацєревич заявив, що причиною падіння президентського літака Ту-154М під Смоленськом у 2010 році стали вибухи.
  • Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) ухвалив рішення на користь двох позивачів у справі «Сольська і Рибицька проти Польщі». ЄСПЛ зобовʼязав Польщу сплатити лише €32 тис. (1 054 109 грн) компенсації за примусову ексгумацію останків двох загиблих в катастрофі літака під Смоленськом.