«Шпага Пирогова». На Вінничині розпочали пошуки викрадених речей видатного хірурга

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

На Вінничині розпочинається дослідження маловідомих фактів про життя українського хірурга Миколи Пирогова. Зокрема, історики, музейні працівники та журналісти розпочинають пошуки шпаги, викраденої з усипальниці видатного хірурга. Про це на презентації проекту «Шпага Пирогова» повідомив його керівник Андрій Орленко, повідомляє пресслужба Вінницької ОДА.

«Головна тема нашого дослідження стосуватиметься історії дарування та викрадення шпаги, пошуку архівних документів з її описом, виготовлення на базі цих документів репліки артефакту та передача її до Національного музею- садиби Пирогова», — сказав Орленко.

Також він зазначив, що «Шпага Пирогова» — це лише частина об’ємного дослідження, яке дозволить сприяти краєзнавчій роботі у Вінницькій області, зокрема щодо збору та опрацювання маловідомих фактів про життя та діяльність Миколи Пирогова та його перебування на Вінничині.

  • Микола Пирогов помер 23 листопада 1881 року в селі Вишня на Вінничині. 27 листопада 1881 року тіло Пирогова було забальзамоване в присутності двох лікарів і двох фельдшерів, попередньо на це було отримано дозвіл від церковної влади. Через три роки над усипальницею була побудована церква. У кінці 1920-х в склепі побували грабіжники, які пошкодили кришку саркофага, вкрали шпагу Пирогова (подарунок імператора Австрійської імперії Франца Йосифа) і натільний хрест.
  • Одну з найвідоміших колишніх ставок Адольфа Гітлера «Вовче лігво» (Wolfsschanze) реконструюють у 2019 році та перетворять на музей. Звідти лідер нацистів проводив штабні наради, керував нападом на Радянський Союз і бойовими діями на Східному фронті. І саме там 75 років тому на Гітлера було вчинено замах.
  • У провінції Ель-Мінья на південь від Каїра вчені виявили три мумії, яким понад 2,5 тис. років.