6 років за ґратами отримав чоловік, якому передавали $1 млн за закриття справи Онищенка

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Голосіївський районний суд Києва виніс вирок Сергію Лаврову, який у 2016 році запропонував екснардепу Олександру Онищенку закрити «газову справу» в антикорупційній прокуратурі за $1 млн. Чоловіка засудили до 6 років вʼязниці. Про це у Twitter повідомила прессекретар Генерального прокурора Лариса Сарган.

«Памʼятаєте «родича» керівника САП Холодницького, який за мільйон баксів пропонував нардепу Онищенку вирішити питання про закриття «газової справи»? Прокурори вирішили. За КПК. У Голосіївському райсуді. Вирок— 6 років за ґратами», — написала Сарган.

Про що мова?

У 2016 році Сергій Лавров запропонував Олександру Онищенку закрити «газову справу» в антикорупційній прокуратурі з допомогою його «родича» Назара Холодницького. Спочатку йшлося про хабар в $1 млн 200 тис. Інформацію про суму хабара Лавров начебто написав у Viber. Онищенко, зі свого боку, нібито показав листування депутату Київської облради від БПП Віталію Карлюку, з яким перебував у дружніх стосунках, і той порадив написати заяву у правоохоронні органи.

Далі, як йдеться у матеріалах справи, 15 серпня 2016 Лавров підтвердив Карлюку зустріч у ресторані «Прага» на проспекті Академіка Глушкова в Києві, однак збільшив суму винагороди до $2 млн, а половина цієї суми мала статі авансом. При цьому Лавров нібито переконав Карлюка, що є двоюрідним братом керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури — Назара Холодницького.

На зустріч 8 листопада 2016 Карлюк прийшов зі спецзасобами для відеофіксації зустрічі. І на парковці ресторану «Прага» після виходу з автомобіля Карлюка Лавров був затриманий, а біля нього лежав пакет із $1 млн імітаційними купюрами.

З листопада 2016 Лавров перебуває під вартою, оскільки не вносив заставу.

Слідство встановило, що Лавров не має родинних зв’язків з Холодницьким. Тому йому пред’явлено обвинувачення у шахрайстві в особливо великих розмірах і підбурюванні до передачі неправомірної вигоди.

  • Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) направила до суду обвинувальний акт у справі про «газову схему» проти Онищенка та його фінансового директора.
  • За версією слідства, нардеп Олександр Онищенко створив злочинну організацію, учасники якої з січня 2013 до червня 2016 року заволоділи понад 1,6 млрд грн від реалізації газу за договорами про спільну діяльність із ПАТ «Укргазвидобування». Через це «Укргазвидобування» зазнала понад 740 млн грн збитків.
  • Правоохоронці вважають, що в цій злочинній організації було 29 осіб. Їм усім повідомили про підозру. Під час розслідування заарештували €6 млн, 1 літак, 1 офіс злочинної організації, 10 квартир, 9 будинків, 10 земельних ділянок, 11 автомобілів, 39 банківських рахунків на загальну суму 315 млн грн.