Ющенко заявив, що слідчий у справі «Межигірʼя» — родич «регіонала», якому він завадив отримати квартиру майже за $1 млн

Дата:
Ющенко заявив, що слідчий у справі «Межигірʼя» — родич «регіонала», якому він завадив отримати квартиру майже за $1 млн

Мусієнко Владислав / POOL / УНІАН

Третій президент Віктор Ющенко заявив про конфлікт інтересів зі слідчим Генеральної прокуратури, який повідомив йому про підозру у справі «Межигірʼя». Про це Ющенко написав у Facebook.

За його словами, слідчий ГПУ Смітюх Олександр Федорович є племінником Григорія Смітюха — члена «Партії регіонів», який за часів Леоніда Кучми був заступником керівника Державного управління справами.

«У Державному управлінні справами Григорій Смітюх отримав ордер на квартиру за адресою: м. Київ, вул. Інститутська, 18-А. Проте надалі при зміні влади, в часи президентства Ющенка, розпорядження було скасовано як видане з порушеннями», — написав експрезидент.

Ющенко додав, що ринкова вартість квартири складає приблизно $940 тис.

«Повідомляючи мене про підозру, слідчий Смітюх Олександр Федорович не повідомив свого керівника Сергія Горбатюка про реальний конфлікт інтересів вартістю майже 1 млн доларів», — заявив експрезидент.

Ющенко звернувся до генерального прокурора Юрія Луценка з заявою про конфлікт інтересів і проханням провести перевірку.

  • 24 травня ГПУ повідомила про підозру Віктору Ющенку у заволодінні державним майном на суму 540 млн грн. Йдеться про будівлю в урочищі Межигірʼя і будинок у селі Нові Петрівці, а також земельні ділянки, на яких вони розташовані. У повідомленні зазначено, що Віктор Ющенко заволодів державним майном, «діючи за попередньою змовою з групою осіб, шляхом зловживання своїм службовим становищем».
  • Ющенко назвав «політично мотивованим» підозру в незаконному заволодінні будівлями і землею комплексу «Межигірʼя» і змові з Віктором Януковичем.
  • «Межигірʼя» — колишня резиденція президента-втікача Віктора Януковича. До 2007 року перебувала у державній власності. У липні 2007 року тодішній президент Віктор Ющенко підписав указ про передачу резиденції в користування тодішньому премʼєру Януковичу. Сам Янукович розпорядженням уряду передав резиденцію акціонерній компанії «Надра України», яка підпорядковувалась Міністерству екології. Незабаром «Надра України» уклала бартерний обмін із компанією «Медінвесттрейд», після чого уряд затвердив обмін резиденції на два будинки на Парковій алеї в Києві. «Медінвесттрейд», у свою чергу, продала придбану резиденцію компанії «Танталіт», афілійованій з Януковичем.