САП скерувала до суду справу про розкрадання 16,6 млн грн під час будівництва «Стіни» на кордоні з Росією

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала до Дарницького районного суду Києва справу про розкрадання 16,6 млн грн при будівництві інженерно-технічної огорожі на кордоні з Росією (проект «Стіна»).

Про це повідомляє пресслужба САП.

Звинувачення висунули трьом посадовцям Держприкордонслужби, трьом директорам фірм підрядників і двом посередникам.

Під час розслідування було також встановлено, що посадові особи ДПС присвоїли 13,2 млн грн при реконструкції будівель Харківської авіаційної ескадрильї під службові приміщення. При цьому, вони також завдали шкоди державі на 10 млн гривень шляхом створення фіктивних фірм для виведення коштів.

Звинувачення висунено за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах), за ч. 2 ст. 210 (нецільове використання бюджетних коштів службовою особою), за ч. 1 ст. 366 (службове підроблення), ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 205 (організація фіктивного підприємництва з метою прикриття незаконної діяльності) і за ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 205-1 (організація внесення у документи для проведення держреєстрації юрособи) Кримінального кодексу.

  • Ідея про створення інженерно-технічних загороджень на кордоні з РФ зʼявилася ще у 2014 році, за часів премʼєрства Арсенія Яценюка. Наразі проект «Стіна», він же «Європейський вал», передбачає на кордоні з Росією (будівництво йде у Чернігівській, Сумській і Харківській областях) спорудження траншей, ровів, а також спеціальних обʼєктів. Загальна протяжність огорожі складе понад 2 тис. км.
  • Раніше у Держприкордонслужбі повідомили, що крайня точка реалізації цього проекту «Стіна» — 2021 рік.