Держприкордонслужба: Проект «Стіна» на кордоні з Росією реалізований на 30%

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Проект загороджень «Стіна» на кордоні з Росією виконано лише на 30% через недостатнє фінансування.

Про це заявив прес-секретар Держприкордонслужби Олег Слободян в ефірі 5 каналу.

«Він здійснюється у відповідності з фінансуванням. Наразі стан реалізації проекту становить близько 30%, що адекватно обсягам фінансування», — сказав він.

За словами Слободяна, дату здачі проекту, спочатку задокументовану 2018 роком, посунули на 2020-й, але будівництво загороджень не припинялося.

«Він у процесі весь час. Інша справа, що в першій редакції ми його повинні були завершити у 2018 році, але, враховуючи фінансування, — тобто воно відставало вже з самого початку від запланованого — термін реалізації відтягнувся до 2020 року. І в минулому році ми знову змушені були ініціювати перед Камбіном продовження терміну реалізації ще на один рік, тобто зараз крайня точка реалізації цього проекту — 2021 рік», — сказав він.

Спікер відомства зазначив, що проект дуже важливий, і необхідно докласти максимум зусиль для його завершення.

Він також додав, що ділянка «Стіни» у Харківській області майже готова. «Рівень контролю над кордоном становить практично 100%. Там практично немає порушень державного кордону», — сказав Слободян.

Ідея про створення інженерно-технічних загороджень на кордоні з РФ зʼявилася ще у 2014 році, за часів премʼєрства Арсенія Яценюка. Наразі проект «Стіна», він же «Європейський вал», передбачає на кордоні з Росією (будівництво йде у Чернігівській, Сумській і Харківській областях) спорудження траншей, ровів, а також спеціальних обʼєктів. Загальна протяжність загороджень складе понад 2 тис. км.