«Це змінило моє життя». Ресторан із шеф-кухарем із синдромом Дауна готується отримати зірку Мішлен

Дата:
«Це змінило моє життя». Ресторан із шеф-кухарем із синдромом Дауна готується отримати зірку Мішлен

Universosanti / Instagram

Ресторан високої кухні Universo Santi в іспанському місті Херес може отримати зірку Мішлен. Це єдиний у світі ресторан високої кухні, де працюють тільки люди з інвалідністю — від шеф-кухаря до бухгалтера, пише The Guardian.

Меню ресторану продегустували представники Michelin Guide, і тепер в Universo Santi чекають на висновки цінителів високої кухні.

Universo Santi був відкритий у 2017 році в маєтку Ель-Альтильо, в центрі Херес-де-ла-Фронтера. Це проект фонду підтримки людей з інвалідністю Accessible Universe («Доступний Всесвіт») та фонду засновника мережі виноробень Гонсалеса Баяса. Для роботи в ресторані з 1,5 тис. претендентів були відібрані 20 працівників з інвалідністю у віці від 22 до 62 років.

Уже через рік туристичний портал TrypAdvisor назвав Universo Santi другим «найромантичнішим» рестораном Іспанії, ґрунтуючись на мільйонах коментарів і думок відвідувачів.

«Мені дуже пощастило бути частиною цього проекту, — розповіла Глорія Базан, керівник відділу кадрів, у якої церебральний параліч. — Важко працювати, коли суспільство вважає тебе інвалідом. Робота в Universo Santi дала мені можливість бути незалежною і жити, як будь-яка інша людина».

Шеф-кухарем ресторану став 23-річний Алехандро Хіменес, у нього синдром Дауна. «Робота тут змінила моє життя, — каже Хіменес. — Раніше я жив з матірʼю і вона все робила за мене. Я навіть не знав, як сісти на поїзд самостійно».

Варто зазначити, що Universo Santi — не єдиний ресторан у Європі, де працюють люди з інвалідністю. Наприклад, у Fourchette de Collserola в Барселоні, де також працює персонал з особливими потребами, подають страви середземноморської кухні, веганські та кошерні страви.

У 2010 році в Нідерландах відкрилися Brownies&downieS, де працюють люди з синдромом Дауна. Проект став настільки успішним, що підприємство стало франшизою, з 53 філіями в Нідерландах, Бельгії і Південній Африці.