Вчені говорять про масштабне зникнення рослин через людину, але не можуть встановити їх приблизну кількість

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Вчені говорять про масштабне зникнення рослин через людину, але не можуть встановити їх приблизну кількість

CIFOR / Flickr

Вчені завершили перший глобальний аналіз загибелі тваринного і рослинного світів через діяльність людини та заявили про «лякаючу» кількість зникаючих видів рослин. Про це пише The Guardian.

За підрахунками вчених, темпи вимирання рослин зараз в 500 разів вищі, ніж до промислової революції, і ця цифра може бути в рази занижена. Дослідники стверджують, що з 1750 року 571 вид був знищений, однак ця цифра теж може виявитись заниженою.

Згідно з аналізом, кількість рослин, які зникли з дикої природи, понад удвічі перевищує кількість вимерлих птахів, ссавців і земноводних разом узятих. Нова цифра в чотири рази перевищує кількість вимерлих рослин, занесених до червоного списку Міжнародного союзу охорони природи.

При цьому вчені навіть не можуть назвати приблизну кількість знищених видів, оскільки не знають, які рослини вони відкривають (зниклі чи ні), які вже вимерли і їх не встигли відкрити, а які тільки на цьому порозі. Відзначається, що ботаніки в середньому виявляють 2 тисячі нових рослин на рік.