У річці Рось не виявили небезпечних інсектицидів. Концентрація хімікатів підвищена лише в місці розливу

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У річці Рось, в яку напередодні потрапили хімікати через ДТП, фахівці не виявили сліди небезпечних інсектицидів. Про це на брифінгу повідомив перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко, пише «Укрінформ».

«У результаті забору води на кордоні Вінницької та Київської областей не зафіксовані концентрації небезпечних речовин, що перевищують гранично допустиму норму. Це речовини другого-третього класу небезпеки. Після використання деяких з них на полях можна працювати вже через день чи на третій день», — сказав він.

Гижко зазначив, що на ділянці річки біля села Збаржівка (Погребищенського району) не знайшли інсектицид «Нуралієв-В», як передбачалося раніше.

Він додав, що перевищення допустимих норм вмісту фунгіцидів і гербіцидів зафіксовано тільки в місці, де вони потрапили в річку. Загибель тварин та рослинності поки що не зафіксована, а місце розливу хімікатів огороджено.

Тим часом, прокуратура Вінницької області відкрила кримінальну справу за фактом забруднення річки та крадіжки хімікатів.

«Водій автомобіля "Мерседес-Бенз-Спринтер", без реєстраційних номерних знаків та зі знищеними номерними ідентифікаційними номерами кузова, рухаючись з викраденими отрутохімікатами, врізався у дерево. Автомобіль перекинувся у водойму Нижній ставок, який є притокою р. Рось, відбулось загорання автівки. Після локалізації пожежі, витягуванні автомобіля з водойми та огляді внутрішнього простору його вантажного відділення встановлено, що там знаходилися засоби захисту рослин у пакуванні заводу виробника з відповідними маркуваннями, які були викрадені зі складів з фермерських господарств Козятинського та Липовецького районів. Внаслідок загоряння автомобіля сталася розгерметизація частини ємностей з отрутохімікатами, певна кількість речовини вигоріла та потрапила в водойму», — йдеться у повідомленні прокуратури.

У відомстві зазначили, що винуватцю сумарно загрожує до 17 років позбавлення волі.