Генпрокуратура: закриття «справи Іванющенка» буде додатково перевірено

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

У Генеральній прокуратурі вимагають додатково перевірити досудове розслідування та закриття кримінальної справи проти екснардепа від «Партії регіонів» Юрія Іванющенка, відомого також як «Юра Єнакіївський». Про це theБабелю повідомило джерело в ГПУ.

З такими вимогами заступник генерального прокурора Анжела Стрижевська звернулася до прокурора Одеської області Олега Жученка. «Під час перевірки встановлено, що слідством не вжито заходів щодо повного та неупередженого розслідування обставин кримінального провадження», — йдеться в листі.

У ГПУ наголосили, що слідчий суддя під час закриття справ проти Іванющенка «вийшов за межі повноважень та передчасно дав оцінку доказам».

Крім того, кримінальне провадження було закрито, «незважаючи на відсутність відповіді за міжнародним запитом у цій справі» — мова йде про запит, направлений в правоохоронні органи Великої Британії і Північної Ірландії. Також у кримінальному провадженні не було завершено проведення понад 100 будівельно-технічних експертиз у Київській, Харківській, Одеській, Дніпропетровській та Львівській областях. Експертизи повинні були встановити розміри завищення обсягів виконаних робіт на суму 35,9 млн грн під час виконання договорів про роботу з теплосанації обʼєктів соціальної сфери.

Також слідчі не перевірили сплату Іванющенком податку на прибуток за рахунок коштів, виведених на його рахунки в банках на території Швейцарії.

Хто такий Юрій Іванющенко?

Юрій Іванющенко — бізнесмен з оточення екс-президента Віктора Януковича, народний депутат VI і VII скликань від «Партії регіонів». У 2012 році його статки оцінювалися в $756 млн.

Іванющенка оголосили в розшук на початку 2015 року. За неофіційними даними, він втік з України в грудні 2014-го. ГПУ підозрювала його за двома епізодами: у розтраті грошей, виділених в рамках кіотського протоколу на утеплення обʼєктів соціальної сфери у Луганській області; другий епізод стосується заволодіння частками у статутному фонді ТОВ «Промринок» (ринок «7-й кілометр» в Одесі).

Іванющенку були висунуті підозри за трьома статтями КК: ч. 3 ст. 27 (види співучасників); ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна в особливо великих розмірах); ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди посадовою особою).

У січні 2016 року суд постановив закрити справу проти Іванющенка. 3 квітня 2019 року Київський апеляційний суд залишив рішення суду про закриття справи без змін.

  • 5 березня 2019 року Deutsche Welle написала, що переважна частина коштів оточення Віктора Януковича — на суму близько 145 млн швейцарських франків ($146,3 млн) — осіла в Швейцарії. Найбільша сума коштів належить, як випливає з документів у судовому реєстрі Швейцарії, Юрію Іванющенку — 72 млн франків ($72,6 млн).