DW: Більшість коштів оточення Януковича осіла в Швейцарії

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Переважна частина коштів оточення колишнього президента Віктора Януковича осіла в Швейцарії, пише Deutsche Welle.

У цій країні заблоковані активи осіб з оточення Віктора Януковича на суму близько 145 млн швейцарських франків. «Найбільша сума коштів належить, як випливає з документів у судовому реєстрі Швейцарії, Юрію Іванющенку - 72 мільйони франків. Зокрема, у швейцарському списку фігурує відомий «регіонал» Олександр Єфремов», — пише видання. Швейцарія наразі співпрацює з Україною на підставі девʼяти запитів про правову допомогу.

DW пояснює, що на відміну від Євросоюзу, розморозити активи у Швейцарії значно складніше. У країні замість політичних санкційних списків застосовують спеціальний закон. На його підставі уряд щороку ухвалює постанову про блокування активів, посилаючись, зокрема, на «необхідність забезпечення міжнародної правової співпраці».

«У списку осіб, подовженому 28 лютого ще на рік, залишаються і брати Клюєви, і Олексій Азаров та Юрій Іванющенко. У швейцарському «чорному списку» наразі 19 українців, частина з яких ніколи не фігурувала в санкційному списку ЄС», — зазначає видання.

Крім того, DW зазначає, що в ЄС майже не залишилося заблокованих на підставі санкцій коштів, натомість левова частка коштів Януковича і його оточення залишається заблокованою поза межами Європейського союзу.