Брак даних, опір прокуратури. НАБУ прокоментувало свою «бездіяльность» у справі «Укроборонпрому»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Національне антикорупційне бюро спростувало звинувачення Генеральної прокуратури, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Державного бюро розслідувань у бездіяльності під час розслідування розкрадань в «Укроборонпромі». Про це йдеться у заяві на сторінці бюро у Facebook.

У бюро пояснили, що слідчий повинен був надати експерту велику кількість документів бухгалтерського та податкового обліку, які містять вихідні дані для вирішення поставлених питань. «Якщо відомостей цих документів недостатньо, то експертизу провести неможливо», — наголосили у відомстві.

Як зазначили в НАБУ, у справі щодо закупівлі прицілів для ХБТЗ знайти значну частину необхідних для експертизи документів під час розслідування не вдалося.

«Саме неможливість надати документи і стала приводом відкликання детективом постанови на проведення експертизи. На підставі яких саме відомостей ДБР було проведено експертизу, НАБУ невідомо. Сьогодні генеральний прокурор фактично звинуватив екс-детектива НАБУ у тому, що він «приховав особливо тяжкий злочин» — не повідомив про підозру службовим особам ХБТЗ, що в подальшому зробили прокурори САП спільно з ДБР», — йдеться в заяві.

У бюро заявили, що, керуючись такою логікою, голова ГПУ Юрій Луценко зобов’язаний притягнути до кримінальної відповідальності слідчих прокуратури, «котрі роками не розслідували цілу низку кримінальних проваджень, у яких у подальшому Національним бюро оголошені підозри та обвинувальні акти скеровані до суду».

НАБУ нагадало, що деякі з таких справ «закривалися ГПУ з мотивів начебто відсутності складу злочину». «Проте в подальшому відновлювалися НАБУ і, як результат, — частину цих проваджень вже скеровано до суду з обвинувальними актами», — підкреслили в бюро.

Бюро також поскаржилося на те, що у військовій прокуратурі відмовляються надати повний доступ до матеріалів кримінального провадження, у якому, за словами Луценка, фігурують посадовці, підслідні НАБУ, причетні до корупції в оборонній сфері.

«Третій місяць поспіль детективи НАБУ намагаються перевірити, чи це справді так, але їхні звернення ігноруються. Бюро не змирилося з цим свавіллям, звернулося до суду і там зіткнулося з відкритим опором прокурорів ВП ГПУ», — зазначають у НАБУ.