Замість проєкту закону Зеленського про покарання за незаконне збагачення Рада включила до порядку денного схожий законопроєкт Дейдея. Про що він?

Дата:
Замість проєкту закону Зеленського про покарання за незаконне збагачення Рада включила до порядку денного схожий законопроєкт Дейдея. Про що він?

Адміністрація Президента України

Верховна Рада відмовилася включити до порядку денного законопроєкт Володимира Зеленського про покарання за незаконне збагачення.

Лише 205 депутатів (при необхідних 226) проголосували за включення законопроєкту № 10358 президента Володимира Зеленського. Про це повідомляється на сайті парламенту.

За розгляд законопроєкту Зеленського майже повністю не голосували групи «Воля народу», «Відродження» та фракція «Опозиційного блоку», при цьому майже у повному складі проголосували радикали.

Про що документ Зеленського?

Він пропонує розширити статтю 368 Кримінального кодексу. Чиновників, які придбали активи, вартість яких перевищує доходи чиновника на понад 12 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (204 тис. грн), пропонується карати позбавленням волі від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати держпосади.

А ті активи, законність яких чиновник не зміг довести в суді, пропонувалося конфісковувати на користь держави.

При цьому Рада включила до порядку денного законопроєкт про зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за незаконне збагачення. Він набрав 226 голослов — за майже у повному складі проголосували фракції БПП, «Народний фронт», «Самопоміч».

Автором цього документа, серед інших, є нардеп Євген Дейдей («Народний фронт»), який був фігурантом справи НАБУ. У 2016 році його підозрювали у незаконному збагаченні — колишня дружина Дейдея придбала квартиру в Києві вартістю майже 3 млн грн, яку вона пізніше подарувала своїй матері. А в листопаді 2015 року у власності сімʼї зʼявилися два автомобілі Audi Q7 вартістю близько 1,5 млн грн кожен.

Про що документ Дейдея?

Автори пропонують доповнити Кримінальний кодекс статтею 368-5, за якою кримінально караним визнається придбання особою активів, розмір яких перевищує правомірні доходи більш ніж на одну тисячу неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 тис. грн).

Незаконне збагачення автори пропонують карати позбавленням волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати державні посади до трьох років.