Від 5 до 10 років увʼязнення. Зеленський подав до Ради законопроект про покарання за незаконне збагачення чиновників

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради проект закону про покарання за незаконне збагачення чиновників. Відповідний документ зареєстровано в парламенті в понеділок.

Документ пропонує внести зміни до Кодексу законів про працю, Кримінального, Цивільного кодексів, законів про державну службу, про запобігання корупції, а також закону про місцеве самоврядування.

Зокрема, законопроект пропонує розширити статтю 368 Кримінального кодексу. Згідно з пропозицією, чиновників, які набули активи, вартість яких більш ніж на 12 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (204 тис. грн) перевищує доходи чиновника, пропонується карати позбавленням волі від 5 до 10 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Необґрунтовані активи

Документ запроваджує поняття необґрунтованих активів. Відповідно до тексту проекту закону, це активи або необхідні для придбання активів кошти, законність набуття яких чиновник не зміг довести в суді. Такі активи підлягатимуть стягненню в дохід держави.

Яка процедура притягнення до відповідальності?

Згідно із документом, перевірку декларацій чиновників здійснюватиме Національне агентство з питань запобігання корупції. У разі встановлення необґрунтованості активів чиновника, він має протягом десяти робочих днів надати письмове пояснення із відповідними доказами. Якщо чиновник не надасть такі пояснення, НАЗК інформує про це Національне антикорупційне бюро та Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру.

Після цього представник НАБУ за погодженням САП або Генеральної прокуратури звертаються з відповідним позовом до Вищого антикорупційного суду, який розглядатиме справи стосовно корупції чиновників. Під час судового розгляду на необгрунтовані активи може бути накладений арешт, або вони можуть бути стягнуті на користь держави. У разі визнання провини чиновника, він підлягає звільненню та втрачає право займатися державною службою.