Парламент спростив процедуру надання громадянства іноземцям-добровольцям

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Верховна Рада спростила отримання українського громадянства іноземцями та особами без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України. За законопроект № 3433 проголосували 230 народних депутатів.

Прийнятий за основу документ скасовує вимогу для іноземців-ветеранів АТО безперервно проживати на законних підставах на території України протягом останніх 5 років, а також володіти українською мовою.

Доказом участі іноземця в захисті територіальної цілісності є довідка Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ або командира підрозділу, задіяного в проведенні антитерористичної операції, а також рішення суду, яким встановлено факт участі іноземця в захисті територіальної цілісності України.

Під участю в захисті територіальної цілісності України пропонується розуміти надання іноземцями інструкторської допомоги Збройним силам, МВС та іншим законним військовим формуванням, волонтерська діяльність безпосередньо в зоні АТО, а також інша практична допомога, яка сприяла забезпеченню обороноздатності України.

Крім того, проектом передбачається встановлення обмежень щодо добровільного або примусового повернення таких іноземців та осіб без громадянства до держави-агресора або країни, яка не визнає територіальну цілісність України або підтримує агресію проти України.