Конституційний суд визнав незаконним встановлення певного віку для виходу на пенсію за вислугу років

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Конституційний суд визнав незаконним встановлення мінімально необхідного віку для нарахування пенсії за вислугу років, повідомляє прес-служба суду.

З відповідним поданням зверталися 45 депутатів Верховної Ради. Суд визнав неконституційними положення пункту «а» статті 54 та статті 55 закону «Про пенсійне забезпечення».

Згідно з цим положенням, для призначення пенсії за вислугу років працівникам льотного і льотно-випробувального складу необхідно було досягти віку 50 років, а працівникам освіти, охорони здоровʼя і соціального забезпечення, а також артистам — 55 років.

Пенсії за вислугу років встановлюються окремим категоріям громадян, які працюють на роботах, що призводять до втрати працездатності або профпридатності раніше, ніж настає вік, що дає право на пенсію за віком.

На думку суддів, втрата працездатності або профпридатності не повʼязана з досягненням працівником певного віку, тому не може бути умовою для призначення пенсії за вислугу років.

«Конституційний Суд виходить з того, що встановлення як додаткової умови для призначення пенсії за вислугу років до досягнення віку 50 і 55 років нівелює сутність права на соціальний захист», — сказано в повідомленні.

Крім того, на думку суддів, підвищення на 5 років пенсійного віку для жінок, збільшення на 5 років загального та спеціального стажу роботи, необхідного для виходу на пенсію за вислугу років, проводилося «без взяття до уваги юридичної природи» призначення пенсії за вислугу років.