Скасувати рішення про вилучення доходів «Нафтогазу» і ввести ренту на видобуток вугілля. Луценко розкритикував нараду РНБО

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Генеральний прокурор Юрій Луценко висловився щодо питань та рішень, які розглядалися на засіданні Ради національної безпеки і оборони щодо енергетичної безпеки, куди його не запросили, хоч він і є членом. Про це він написав у Facebook.

Луценко дорікнув секретарю РНБО Олександру Данилюку в тому, що його не покликали, і написав чотири пункти, які б він озвучив на нараді.

За його словами, необхідно внести в проект Держбюджету ренту на видобуток вугілля і руди так само, як існує рента на видобуток газу. «Саме це може стати джерелом соціальної допомоги шахтарям», — пояснив він.

Луценко впевнений, що Росія планує блокаду української труби і про це говорять великі обсяги газу в російських сховищах. «Власних обсягів газу не вистачить для підтримання тиску в газотранспортній системі. Для імпорту газу треба додатково 3 млрд куб. В цих умовах треба терміново скасувати рішення Кабміну про вилучення 90% доходів “Нафтогазу”», — зазначив генпрокурор.

За його словами, «крадіжка» газу приватними облгазами склала в цьому році 5 млрд кубометрів, а до кінця року обсяг розкрадань може сягнути 10 млрд кубів. «[Потрібно] позбавити нарешті ці штучні олігархічні годівниці статусу постачання газу населенню, що переноситься вже з 2015 року», — додав він.

«В умовах оголошеної РФ нафтової блокади Україна має в силу давно затверджених санкцій проти “Роснєфті” нарешті передати в державне управління цілісний майновий комплекс “Прикарпатзахідтранс”», — підсумував Луценко.