В Україні завершилися зйомки фільму про Василя Стуса. Епізод з Медведчуком залишили

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
В Україні завершилися зйомки фільму про Василя Стуса. Епізод з Медведчуком залишили

Facebook / ДержКіно України

Кінокомпанія UM-GROUP завершила виробництво фільму «Заборонений» — художньої стрічки про українського поета та представника дисидентського руху Василя Стуса. Про це повідомляє у Facebook Державне агентство з питань кіно.

Фільм описує останні роки його життя, боротьбу з системою і спроби опублікувати останню збірку віршів, яку він намагався передати з вʼязниці на свободу.

«Проект стрічки «Заборонений» з робочою назвою «Птах душі» став одним із переможців Десятого конкурсного відбору Держкіно. Сума його державної фінансової підтримки становить 19,5 млн грн, при загальній вартості виробництва 38,1 млн грн», — йдеться в повідомленні Держкіно.

Режисер фільму — Роман Бровко, продюсер — Артем Денисов, авторами сценарію виступили Сергій Дзюба та Артемій Кірсанов. У головних ролях: Дмитро Ярошенко, Віталій Салій, Олег Масленніков, Євгенія Гладій, Карина Шереверова, Діана Розовлян.

Також голова Держкіно Пилип Іллєнко зазначив, що сцену суду над Василем Стусом у картині залишили.

У кінотеатрах фільм «Заборонений» вийде 5 вересня — до Дня памʼяті поета.

  • У 1980 році Василь Стус був засуджений до 10 років тюрми і 5 років заслання за звинуваченням у виготовленні, зберіганні та розповсюдженні антирадянської літератури. Після призначення Медведчука адвокатом Стуса поет відмовився від його послуг. Під час судового процесу Медведчук визнав «провину» Стуса, але просив суд звернути увагу на фізичний стан підсудного та його досягнення в роботі на київських підприємствах. Стус помер 4 вересня 1985 року в тюремному карцері колонії «Перм-36» в Росії.
  • Раніше навколо зйомок фільму про Василя Стуса спалахнув скандал — стало відомо, що зі сценарію вилучили сцени за участю персонажа на імʼя Віктор Медведчук, який був адвокатом Стуса в радянському суді. Режисер Роман Бровко заявляв, що сцен з Медведчуком не було в сценарії і вони не планувалися для зйомок. Премʼєр-міністр Володимир Гройсман і голова Держкіно Пилип Іллєнко пообіцяли розібратися зі «зниклими» сценами суду над Стусом. Після чого була офіційна заява, що сцену все ж таки повернуть у сценарій.