«Неприпустимо змінювати історію». Гройсман доручив зʼясувати зникнення Медведчука з сценарію фільму про Василя Стуса

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Неприпустимо змінювати історію». Гройсман доручив зʼясувати зникнення Медведчука з сценарію фільму про Василя Стуса

Премʼєр-міністр Володимир Гройсман доручив Міністерству культури і Державному агентству з питань кіно зустрітися з творцями фільму про Василя Стуса і розібратися з ситуацією навколо сценарію картини.

Про це премʼєр написав на сторінці у Facebook.

Скандал виник після заяви актора Геннадія Попенка. Він стверджував, що частина сценарію, в якому фігурував екс-глава Адміністрації президента Віктор Медведчук, який у 1980 році був державним адвокатом Стуса, продюсери стрічки видалили за «дзвінком зверху.

Фігурувала також і версія про те, що сцени попросив видалити син Стуса Дмитро. Однак у коментарі Бабелю цю інформацію він спростував.

Ситуація з вилученням сцен про Медведчука також викликала широкий резонанс у соцмережах.

У 1980 році Василь Стус був засуджений до 10 років тюрми і 5 років заслання за звинуваченням у виготовленні, зберіганні й розповсюдженні антирадянської літератури. Після призначення Медведчука адвокатом Стуса, поет відмовився від його послуг. Під час судового процесу Медведчук визнав «провину» Стуса але просив суд звернути увагу на фізичний стан підсудного і його досягнення в роботі на київських підприємствах.

Стус помер 4 вересня 1985 року в тюремному карцері колонії Перм-36 в Росії.