«Спроба реваншу проросійських сил». Турчинов прокоментував звернення Шуфрича до ГПУ та звинувачення в державній зраді

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
«Спроба реваншу проросійських сил». Турчинов прокоментував звернення Шуфрича до ГПУ та звинувачення в державній зраді

Палінчак Михайло / УНІАН

Колишній секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов назвав «спробою реваншу проросійських сил» звернення нардепа Нестора Шуфрича («Опозиційний блок») до Генпрокуратури, Державного бюро розслідувань і Служби безпеки України.

Про це він написав у Facebook.

«Шуфрич подав заяву... про відкриття кримінального провадження проти мене за наказ у 2014 році знищувати ворогів і захищати свою країну від російських загарбників. Для таких Шуфричів захист рідної країни — це злочин», — написав Турчинов.

Він додав, що вчинив би так само, «якби ті події знову повторилися».

Що в заяві?

22 травня член фракції партії «Опозиційний блок» Нестор Шуфрич подав до Генпрокуратури заяву про вчинення державної зради колишнім президентом Петром Порошенком та екс-секретарем Ради національної безпеки і оборони Олександром Турчиновим. Він вважає, що їхні рішення та накази у 2014 році призвели до людських жертв, окупації Донбасу і руйнування економіки регіону.

Шуфрич просить ГПУ відкрити провадження проти Порошенка та Турчинова за статтями про зловживання владою або службовим становищем (стаття 364 Кримінального кодексу) і державну зраду (ст. 111 КК).

Генеральний прокурор Юрій Луценко продемонстрував журналістам заяву Шуфрича і порвав її перед телекамерами. «За цією заявою, Порошенко і Турчинов наважилися дати наказ військам стріляти в тих, хто окупував нашу землю, а значить повинні відповісти, як він вважає, за ст. 111 КК про державну зраду», — обурився генпрокурор.