Зеленський закликав нардепів голосувати за реформаторські законопроекти та не псувати їх «корупційними витівками»

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Президент Володимир Зеленський звернувся до депутатів Верховної Ради, закликавши їх в останні місяці перед виборами «нарешті голосувати за реформаторські законопроекти, які були розроблені українськими та західними фахівцями».

«Вони роками залишаються без розгляду, хоч на них чекають громадяни та країна. Єдине — не треба їх псувати вашими традиційними корупційними витівками», — написав він у Facebook.

Зеленський також впевнений, що Центральна виборча комісія виконає свої функціональні обов’язки з організації виборчого процесу.

«Закликаю народних депутатів наступні два місяці не використовувати трибуну Верховної Ради для особистого піару й не перетворювати український парламент на майданчик для виборчих кампаній старих партій. Попри те, що ваша діяльність майже остаточно знищила легітимність Верховної Ради, у вас є шанс хоч трохи відновити довіру суспільства до представницької демократії», — наголосив президент.

  • Зеленський підписав указ про припинення повноважень парламенту та його розпуск 21 травня, після консультацій з головами фракцій. Дострокові вибори призначено на 21 липня. Глава держави також скликав позачергове засідання парламенту на 22 травня, на якому пропонував внести зміни у виборче законодавство.
  • 22 травня нардепи лише з третьої спроби розпочали засідання. На ньому Рада провалила два внесені президентські законопроекти: про зміну виборчого законодавства для проведення виборів народних депутатів у парламент і про внесення змін щодо здійснення закупівель під час виборчого процесу. Після цього спікер Ради Андрій Парубій закрив засідання до 28 травня.