Партія прем’єр-міністра Моді лідирує на виборах в Індії

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Партія прем’єр-міністра Моді лідирує на виборах в Індії

Twitter / Chowkidar Narendra Modi

Згідно з оголошеними виборчою комісією попередніми результатами 6-тижневих парламентських виборів в Індії, прем’єр-міністр країни Нарендра Моді та його партія — лідери голосування. Про це пише Reuters.

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді пообіцяв, що після перемоги на виборах обʼєднає країну, а його партія, яка здобуде більшість у парламенті, буде підтримувати ділову політику та жорстку лінію щодо національної безпеки.

За оприлюдненими 23 травня даними виборчої комісії, партія «Бхаратія джаната» (BJP) претендує на 298 з 542 місць, суттєво випереджаючи свого суперника — «Індійський національний конгрес», який уже визнав поразку.

«Разом ми ростемо. Разом ми процвітаємо. Разом ми будемо будувати сильну Індію для всіх. Індія виграє ще раз!» — написав Моді у Twitter.

Основним суперником Нарендри Моді був Рахула Ганді, голова найстарішої партії країни «Індійський національний конгрес». Згідно з останніми даними ЦВК Індії, ІНК матиме 54 місця в парламенті.

Вибори були спочатку розцінені як «референдум довіри» Моді, чиї економічні реформи дали неоднозначні результати, але його популярність у суспільстві залишається високою.

Фондовий ринок в Індії позитивно відреагував на результати виборів.

Тим часом критики чинного премʼєра продовжують попереджати, що «Бхаратія джаната», яку ще називають партією «індуїстського націоналізму», ризикує погіршити соціальну напруженість у країні з населенням у 1,4 млрд, де проживає значна мусульманська громада (понад 200 млн осіб).

  • Парламентські вибори в Індії стартували 11 квітня. Голосування проходило в сім етапів — до 19 травня. Близько 900 мільйонів людей могли проголосувати за оновлений склад нижньої палати парламенту. Партія, яка отримає більшість (272 крісла в законодавчому органі), зможе сформувати уряд, її лідер стане премʼєр-міністром.
  • В Індії чоловік відрізав собі палець, після того як помилково проголосував за правлячу партію на парламентських виборах.