В Індії почалися найбільші у світі вибори. Голосувати можуть 900 мільйонів осіб

Автор:
Олена Мельник
Дата:
В Індії почалися найбільші у світі вибори. Голосувати можуть 900 мільйонів осіб

Nasir Kachroo / NurPhoto via Getty Images

В Індії 11 квітня почалися найбільші загальні вибори у світі. Перший тур голосування проходить у 91 виборчому окрузі в 20 штатах і регіонах, пише Sky News .

Вибори розділені на сім етапів, щоб допомогти в управлінні великою кількістю людей — право голосу мають близько 900 мільйонів осіб. На основі мажоритарної системи вони повинні визначити 543 політиків, які займуть місця у Народній палаті Індії на наступні 5 років.

Голосування триватиме півтора місяці — до 19 травня. Результат оголосять не раніше 23 травня.

Nasir Kachroo / NurPhoto via Getty Images

За даними соціологічного опитування CVoter, Національний демократичний альянс на чолі з прем’єр-міністром Нарендрою Моді може отримати більшість у парламенті та здобути 264 з 543 місць. Прогнозується, що опозиційний Індійський національний конгрес може здобути 141 місце, пише «Радіо Свобода» .

Вибори в Індії проходять у період загострення відносин із сусіднім Пакистаном, яке відбувається в останні місяці. У спірному регіоні Кашмір 14 лютого через напад смертника загинули 40 індійських силовиків. Пакистанське збройне угруповання взяло на себе відповідальність за напад, хоча Нью-Делі звинуватив у цьому офіційний Ісламабад, який звинувачення заперечив. Пізніше військові літаки обох країн обмінялися авіаударами з повітря .