Набув чинності указ про розпуск Ради. Позачергові вибори призначені на 21 липня

Автор:
Олена Мельник
Дата:

У газеті Кабінету міністрів «Урядовий курʼєр» 23 травня опублікували указ президента Володимира Зеленського про дострокове припинення повноважень Верховної Ради. Позачергові вибори призначено на 21 липня 2019 року.

Таким чином, цей указ набув чинності. Вибори до Верховної Ради мали відбутись у жовтні 2019 року.

Крім того, президент також доручив уряду забезпечити фінансування виборів.

  • 21 травня в Адміністрації президента відбулися консультації голів парламентських фракцій із президентом Володимиром Зеленським про проведення дострокових виборів. На зустрічі обговорювалась орієнтовна дата дострокових виборів до Ради — 21 або 28 липня. Крім того, Зеленський запропонував фракціям скасувати мажоритарну виборчу систему та знизити прохідний барʼєр у Раду з 5% до 3%.
  • Після цього 21 травня президент Володимир Зеленський підписав указ про припинення повноважень парламенту та його розпуск. Дострокові вибори призначено на 21 липня.
  • 22 травня Верховна Рада на позачерговому засіданні провалила два внесені президентські законопроекти: про зміну виборчого законодавства для проведення виборів народних депутатів у парламент і про внесення змін щодо здійснення закупівель під час виборчого процесу.