NASA пропонує відправити своє імʼя на Марс

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

NASA надало можливість усім охочим відправити своє імʼя на Червону планету на марсоході Mars 2020. Про це йдеться на сайті космічного агентства.

«Готуючись до запуску цієї історичної місії на Марс, ми хочемо, щоб кожен брав участь у цій подорожі. Це захоплюючий час для NASA, коли ми вирушаємо в цю мандрівку, щоб відповісти на глибокі питання про нашу сусідню планету і навіть про походження самого життя», — заявив заступник адміністратора Дирекції наукових місій NASA у Вашингтоні Томас Зурбухен.

Надіслати імʼя можна безкоштовно, скориставшись ось цим посиланням https://mars.nasa.gov/participate/send-your-name/mars2020/. Після того як ви внесете дані, миттєво отримаєте можливість роздрукувати або зберегти сувенірний сертифікат, який передбачає 30 мільйонів миль призових балів.

Після того, як усі імена пройдуть перевірку, вони будуть передані в Лабораторію мікропристроїв для гравіювання на кремнієвому чіпі. Кожен рядок тексту матиме ширину всього 75 нанометрів, що складає менше від однієї тисячної товщини людської волосини. Цього достатньо, щоб вписати понад мільйон імен в мікросхему розміром у десять центів.

Додати своє імʼя до списку можна до 30 вересня.

Ця ініціатива є частиною кампанії з привернення уваги до програми NASA, у межах якої на Червону планету буде відправлений марсохід Mars 2020 для пошуку доказів її населеності в минулому, збору зразків, вивчення клімату та геологічних процесів.

  • Космічний апарат InSight передав на Землю фотографії світанку та заходу на Марсі, повідомляють на сайті Національного аерокосмічного агентства США (NASA).
  • Наприкінці квітня InSight зафіксував сейсмічну активність на Марсі. Поштовхи були слабкими, і на Землі їх би не розпізнали. Зміни вдалося зафіксувати завдяки тому, що поверхня Марса практично нерухома.
  • Американський виробник космічної техніки SpaceX уперше провів тестовий запуск Starhopper — прототипу нового космічного корабля Starship. У ньому встановили один зразок ракетного двигуна Raptor, який компанія буде використовувати для дослідження і колонізації Марса.