Опитування КМІС: Понад половину українців позитивно ставляться до ПЦУ. До митрополита Епіфанія — майже 40%

Автор:
Олена Мельник
Дата:

В Україні 54,2% мешканців ставляться позитивно до створення Православної церкви України і надання їй Томосу. Ставлення ще 31,2% — нейтральне. Про це свідчать результати опитування, проведеного з 12 до 18 травня Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

За даними дослідження, негативно ставляться до створення ПЦУ 10,9% українців.

Серед респондентів, які позитивно або нейтрально ставляться до церкви та надання їй Томосу, 64,5% вважають, що умов, визначених у документі від Вселенського патріархату, достатньо для розвитку незалежної української церкви і не можна відмовлятися від Томосу. Натомість 8,8% вважають, що потрібно відмовитися від Томосу та відновити Українську православну церкву Київського патріархату.

Трохи більше половини респондентів вважають, що надання Томосу скоріше об’єднує суспільство, хоча при цьому 30,5%, навпаки, вважають, що це є скоріше роз’єднавчим фактором для України.

«Також серед усіх опитаних респондентів 36,5% вважають, що добре, що саме Епіфаній був обраний главою Православної церкви України. Натомість 15,5% дотримуються думки, що потрібно було обрати главою Православної церкви України патріарха Філарета. Майже половина респондентів (45,8%) не визначилися зі своєю думкою або відмовилися відповідати на запитання», — зазначили в КМІС.

На запитання про ставлення до обрання митрополита Епіфанія главою ПЦУ 39,6% відповіли, що вони позитивно ставляться до цього. Ще 43% ставляться нейтрально, негативно — 6,8%.

КМІС провів опитування методом CATI — це були телефонні інтервʼю з використанням компʼютера, на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з квотним завданням при відборі респондентів). У дослідженні взяли участь 1 200 респондентів, які мешкають у всіх регіонах України, крім Криму. У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою.

Статистична похибка вибірки не перевищує 2,9% для показників, близьких до 50%.

  • Почесний патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що УПЦ Київського патріархату продовжує існувати, та пояснив, чому не погоджується на назву ПЦУ. Патріарх також стверджує, що в ПЦУ відбулися розділення та двовладдя.
  • Патріарх Філарет звинуватив президента Петра Порошенка та предстоятеля ПЦУ Епіфанія в невиконанні домовленостей, нібито досягнутих під час Обʼєднавчого собору та ліквідації Київського патріархату. За словами Філарета, він мав продовжувати керувати церквою після обрання Епіфанія головою ПЦУ.
  • Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній заявив, що спілкується з патріархом Філаретом і прислухається до його порад, але не буде виконувати всі його вимоги. У своїх рішеннях він покладається на Священний синод і не може одноосібно ухвалювати рішення. Він також наголосив, що розколу в ПЦУ немає.