Нацрада з телебачення: «Прямий», «5 канал» та «1+1» — лідери за порушеннями виборчого законодавства

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Національна рада з телерадіомовлення назвала телеканали «Прямий», «1+1» та «5 канал» лідерами за кількістю порушень законодавства в питанні висвітлення передвиборної кампанії. Про це повідомляє прес-служба ради.

Телеканали нерівномірно розподіляли ефірний час для кандидатів і транслювали неповну інформацію про соцопитування. При цьому «Прямий» і «5 канал» відверто підтримували Петра Порошенка, «1+1» — Володимира Зеленського.

За даними Нацради, «1+1» з 8 по 21 квітня показував Зеленського 31 годину 38 хвилин, а його опонента — 11 годин 34 хвилини. При цьому, як зазначили в раді, тональність інформації про першого кандидата в передачах і проектах на каналі була винятково позитивна або нейтральна, а про іншого — негативна.

Нерівний розподіл ефірного часу між кандидатами також був і в новинних передачах на «5 каналі»: 1 годину 37 хвилин виділялося протягом тижня для Порошенка і 38 хвилин для Зеленського.

На «Прямому» в період з 15 по 21 квітня Нацрада зафіксувала близько 4 годин 43 хвилин трансляції негативної інформації про Зеленського. При цьому інформації критичного характеру про Порошенка не було, а для трансляції його прямої мови відвели майже 7 годин ефірного часу, і ще 1 годину 25 хвилин — для прямої мови представника його штабу Олега Медведєва.

  • У середині квітня Нацрада зазначила, що телеканал «Прямий» 12 разів порушив правила оприлюднення результатів соцопитувань і разом з «5 каналом» є лідером за кількістю порушень, повʼязаних з нерівномірним наданням ефірного часу.
  • Наприкінці березня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення виявила порушення виборчого законодавства в ефірі деяких телеканалів. За даними Нацради, йдеться в тому числі про канали «Україна», «Інтер», «1+1» та ICTV.