Неповні соцопитування та замовні матеріали. Нацрада виявила в ефірі провідних телеканалів порушення законодавства про вибори

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення виявила порушення виборчого законодавства в ефірі провідних телеканалів, повідомляє прес-служба ради.

Телеканали транслювали неповну інформацію про соцопитування і замовні матеріали під виглядом інформаційних. За даними Нацради, мова йде зокрема про канали «1+1», «Україна», «Інтер» та ICTV.

«Випадки неповного розкриття інформації (без вказівки соціологічної вибірки опитаних і способу її формування, території охоплення опитування, методу опитування, точного формулювання питань, можливої статистичної похибки тощо) на цей раз помічені на телеканалах «1+1», ICTV, «112 Україна» і «Громадське», — йдеться в повідомленні.

Також рада зафіксувала в ефірі інформаційних програм агітацію за кандидатів на посаду президента країни, що заборонено чинним законодавством.

«Так, на каналі «Інтер» в «Новинах» містилися висловлювання з ознаками передвиборчої агітації Юрія Бойка та Олега Ляшка; на телеканалі «Україна» в передачі «Сьогодні» — О. Ляшка і Олександра Вілкула; на ICTV — О. Вілкула, Петра Порошенка, Володимира Зеленського, Анатолія Гриценка у програмах «Факти», «Факти тижня» і «Свобода слова»; на каналі «112 Україна» — Ю. Бойка в «Новинах»; на каналі «Правда ТУТ» — Ю. Бойка та Ігоря Смешка», — повідомляють у Нацраді.

Щодо цих порушень Нацрада звернеться до телекомпаній з повідомленням про зафіксовані випадки та вимагатиме розʼяснень. Також про порушення виборчого законодавства проінформують Центральну виборчу комісію.