Суд відпустив директора «Укрбуду» Майбороду під заставу в десятки раз меншу, ніж просили прокурори

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

17 травня Соломʼянський райсуд Києва обирав запобіжний захід директору компанії «Укрбуд Девелопмент» Олегу Майбороді. Він один з фігурантів «справи квартир для Нацгвардії», його підозрюють у незаконному заволодінні та розтраті державного майна. Суддя відпустив Майбороду під заставу у 2 млн грн. Про це повідомляє журналіст «Громадського» із зали суду.

Прокурори наголошували на ризиках втечі, переховування від слідства, тиску на свідків і просили обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави у розмірі 75 млн грн.

Адвокати підозрюваного зі свого боку наполягали на тому, що підозра необґрунтована, а у матеріалах відсутня експертиза, яка б підтверджувала нерівноцінність обміну. Утім під час засідання ці експертизи дослідили.

Сам підозрюваний зазначив, що сума 80 млн грн привласнених коштів надумана під тиском НАБУ.

Дії гендиректора «Укрбуду» кваліфікували за статтею 191 ККУ — привласнення, розтрата майна або заволодіння ним через зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою. Стаття передбачає позбавлення волі від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років і конфіскацію майна.

Що це за справа?

У 2000-х роках Нацгвардія (тоді ще Внутрішні війська) та компанія-забудовник домовились про будівництво на території колишньої військової частини житлового комплексу з вбудованими паркінгами та нежитловими приміщеннями. В обмін на земельну ділянку площею близько 1 га в центрі Києва Нацгвардія мала отримати у цьому житловому комплексі 50 квартир і 30 паркомісць.

За даними слідства, у 2016—2017 роках Аллеров уклав із забудовником «Укрбуд Девелопмент» додаткові угоди. У результаті Нацгвардія відмовилась від цих квартир і паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку на околиці Києва (біля станції метро «Червоний хутір»). Вартість цих квартир, за даними експертизи, на 81 635 448 грн менша, ніж ціна квартир у центрі столиці.