Суд арештував екс-командувача Нацгвардії Аллерова. Він може вийти під заставу в 4,8 млн грн

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Соломʼянський райсуд Києва обирав запобіжний захід екс-командувачу Національної гвардії Юрію Аллерову. Він є підозрюваним у провадженні про розкрадання понад 80 млн грн при будівництві житла для військових. Розслідування справи детективи НАБУ здійснюють із грудня 2017 року.

Суддя постановила взяти Аллерова під варту на 60 днів з можливістю внесення застави понад 4 млн 800 тис. грн. Запобіжний захід діятиме до середини липня 2019 року.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура просила суд арештувати екс-очільника Нацгвардії з можливістю внесення застави у розмірі 11 мільйонів гривень. Тому її клопотання задоволено частково.

Що це за справа?

У 2000-х роках Нацгвардія (тоді ще Внутрішні війська) та компанія-забудовник домовились про будівництво на території колишньої військової частини житлового комплексу з вбудованими паркінгами та нежитловими приміщеннями. В обмін на земельну ділянку площею близько 1 га в центрі Києва Нацгвардія мала отримати у цьому житловому комплексі 50 квартир і 30 паркомісць.

За даними слідства, у 2016—2017 роках Аллеров уклав із забудовником «Укрбуд Девелопмент» додаткові угоди. У результаті Нацгвардія відмовилась від цих квартир і паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку на околиці Києва (біля станції метро «Червоний хутір»). Вартість цих квартир, за даними експертизи, на 81 635 448 грн менша, ніж ціна квартир у центрі столиці.

  • Екс-командувача Національної гвардії Юрія Аллерова підозрюють у заволодінні 81 млн грн. Йому інкримінують привласнення, розтрату майна або заволодіння ним через зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою (ч. 5 ст. 191 ККУ). Йому загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі.
  • Аллерова Національне антикорупційне бюро затримало 14 травня. Окрім нього, затримали також гендиректора компанії «Укрбуд Девелопмент» Олега Майбороду й Алісу Гринчук, запропоновану Нацгвардії як експерта від «Укрбуду».
  • Перед цим НАБУ повідомило, що проводить обшуки за місцем роботи та проживання окремих службових осіб Нацгвардії, а також у низці приватних компаній. Обшуки тривали в межах провадження про розкрадання понад 80 млн грн при будівництві житла для військових. Розслідування провадження детективи НАБУ здійснюють із грудня 2017 року за матеріалами журналістських розслідувань.