«Хто ти такий, щоб казати, що мені робити з моїм тілом?» Знаменитості виступають проти закону про заборону абортів

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
«Хто ти такий, щоб казати, що мені робити з моїм тілом?» Знаменитості виступають проти закону про заборону абортів

Elijah Nouvelage for The Washington Post via Getty Images

Американські штати один за іншим приймають законодавчі акти щодо обмеження або, як у випадку з Алабамою, повну заборону абортів. Громадськість виступає з протестами, до яких приєдналися багато знаменитостей. В усій країні проходять мітинги, а в соцмережах запущений флешмоб із закликом не приймати поправки до чинного закону про аборти 1973 року та легалізувати процедуру на всій території США.

Голлівудська акторка Міла Йовович, яка виступає проти заборони абортів, виклала в Instagram одразу два повідомлення стосовно заборон.

«Хто ти такий, щоб казати, що мені робити з моїм тілом? Хто ти такий щоб робити цей вибір? Це мій вибір — не твій», — говорить у відео-зверненні акторка.

Мілла Йовович також написала про те, що змушена була зробити екстрену процедуру аборту під час зйомок далеко від дому.

«Я сама пережила екстрений аборт два роки тому. Я була на четвертому з половиною місяці вагітності і знімалася в Східній Європі. Я зважилася на штучні пологи і наполягла, що буду в свідомості під час процедури. Це був один з найжахливіших досвідів, які я коли-небудь переживала. Мені досі сняться кошмари про це. Я була самотня і безпорадна. Коли я думаю про те, що через нові закони жінкам, можливо, доведеться робити аборти в іще гірших умовах, ніж мені, у мене всередині все перевертається», — пише акторка.

Мілу Йовович підтримала відома американська модель Емілі Ратажковськи. Зірка подіуму повністю оголилася на знак протесту і розмістила фото в Instagram.

«Цього тижня 25 старих білих чоловіків проголосували за заборону аборту в Алабамі навіть у випадках інцесту та зґвалтування. Ці люди при владі навʼязують свою волю тілам жінок, аби підтримувати патріархат, не дозволяючи жінкам з низькими економічними можливостями право обирати не продовжувати рід. Держави, які намагаються заборонити аборт, є державами із найбільшим відсотком темношкірих жінок. Це стосується класу і раси, тому є прямим нападом на фундаментальні права людини. Наші тіла, наш вибір», — написала Ратажковськи.

Модель Кендіс Свейнпол опублікувала в Instagram фото з написом: «Чоловіки не повинні приймати закони, що стосуються жіночих тіл».

До протестів приєдналися і багато чоловіків. Так, американський співак Джон Ледженд написав: «Ці сенатори ведуть повномасштабну війну з жінками і їх правом приймати репродуктивні рішення. Це жахливо».

Загалом проти прийняття закону висловилися десятки знаменитостей, серед яких Барбара Стрейзанд, Леді Гага, Кара Делевінь, Різ Уїзерспун, Пі Дідді, Олівʼє Рустам, Ріанна, Кріс Еванс, Алісса Мілано, Джей Джей Абрамс, Жанель Моне, Софія Буш, Челсі Гендлер і багато інших.