У штаті Алабама заборонили аборти навіть у випадку зґвалтування або інцесту

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
У штаті Алабама заборонили аборти навіть у випадку зґвалтування або інцесту

Elijah Nouvelage for The Washington Post via Getty Images

Сенат американського штату Алабама ухвалив законопроект про заборону абортів, згідно з яким жінка не зможе зробити аборт навіть у випадку зґвалтування або інцесту. Єдиний виняток — ризик для її здоровʼя. Про це пише The Guardian.

Рішення підтримали 25 сенаторів, проти проголосували 6. Закон штату Алабама є найсуворішим у США. Більшість у сенаті цього штату складають республіканці.

Згідно із законопроектом, лікарю, який погодиться зробити аборт, загрожує від 10 до 99 років увʼязнення. Жінки не несуть кримінальну відповідальність за аборт.

ВВС наводить думки прихильників і противників закону.

Що кажуть противники закону?

Національна організація жінок назвала цю заборону неконституційною.

Президент організації «Планування батьківства південно-східного регіону» Стейсі Фокс назвала це рішення «темним днем ​​для жінок в Алабамі і в усій країні». Вона зауважила, що політики Алабами «будуть вічно жити в ганьбі за це голосування».

«Ми подбаємо про те, щоб кожна жінка знала, хто в цьому винен», — наголосила Фокс.

«Ми говоримо 12-річній дівчинці, яка завагітніла через інцест і зґвалтування, що у неї немає вибору», — заявив демократ Роджер Смітерман.

Що кажуть прихильники закону?

«Новий законопроект говорить, що дитина в утробі матері — це людина», — зазначає республіканець Террі Коллінз.

Також автори законопроекту в його тексті звертають увагу, що легальні аборти згубили більше життів, ніж «сталінські гулаги і камбоджійські поля».

Республіканський сенатор Клайд Шамбліс, який є прихильником закону, заявив, що це дасть змогу державі оскаржити у Верховному суді постанову, ухвалену у 1973 році, яка встановила право жінки на аборт.

Законопроект набере чинності за 6 місяців після його підписання губернатором, пише Reuters.