Швейцарія ризикує бути виключеною з Шенгенської угоди. Причина — нове збройне законодавство

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Швейцарії розгорілася суперечка навколо нового законодавства Європейського Союзу щодо зброї, яке передбачає посилення контролю за обігом, придбанням і порядком зберігання штурмової напівавтоматичної зброї. Хоч країна і не входить до складу ЄС, але як член Шенгенської угоди вона зобовʼязана виконувати на своїй території норми закону, інакше їй загрожує виключення з угоди.

Закон ЄС про регулювання обігу та зберігання стрілецької зброї був запропонований через часті терористичні атаки в європейських країнах. Він дозволяє урядам більш ретельно відслідковувати власників і продавців зброї. Також він ускладнює потрапляння зброї на чорні ринки.

Частина населення Швейцарії однак незадоволена цим законом, оскільки він «посягає на вікові традиції країни». Сотні років країна мала маленьку регулярну армію, і швейцарський народ був озброєний, щоб протистояти агресору в разі вторгнення. У Швейцарії досить добре розвинена територіальна оборона, а тому у громадян на руках перебуває досить значна кількість штурмової і армійської стрілецької зброї.

У Швейцарії спрощена процедура легальної купівлі гвинтівок та напівавтоматів. Такі типи зброї можуть мати всі громадяни, у яких не було судимостей. Іноземці також можуть купувати автомати, крім громадян Албанії, Туреччини, Алжиру, Сербії, Боснії і Герцеговини, Північної Македонії, Косово та Шрі-Ланки.

Як пише видання SWI, офіційний Берн домігся у ЄС поблажок щодо нового закону, наприклад скасування в країні повної заборони на володіння приватними особами автоматами та напівавтоматами. Однак частина парламенту вважає, що новий закон — це лише «верхівка айсберга». На думку правоконсервативної Швейцарської народної партії, закон ЄС є частиною плану з роззброєння країни.

Парламентська більшість у кінцевому підсумку схвалила внесення поправок у законодавство країни згідно із законом ЄС, але правоконсерватори скористалися можливостями прямої демократії та оголосили про всенародний референдум. За три місяці їм вдалося зібрати 125 тисяч підписів громадян Швейцарії, що майже вдвічі більше за необхідну для винесення питання на референдум кількість. Ряд організацій вже запустили в країні агітаційні кампанії «за збереження святого права на володіння зброєю».

19 травня 2019 року народ країни висловить свою думку щодо поправок у законодавство.

Уряд однак побоюється, що Берн може втратити партнерів по Шенгену, а Євросоюз навряд чи готовий піти на значні поступки Швейцарії. Влада також попереджає про значні економічні наслідки у разі рішення населення «за збереження стволів».

Згідно з Конституцією і законодавством країни, останнє слово буде за народом.