Опитування: Понад третина українців позитивно ставляться до Росії, а до Путіна — 12,6%

Автор:
Олена Мельник
Дата:

До Російської Федерації позитивно ставляться 40,3% українців, а негативно — 59,2%. Про це свідчать результати опитування, поведеного з 30 квітня до 10 травня центром «Соціальний моніторинг», «Українським інститутом соціальних досліджень імені Яременка» та соціологічною групою «Рейтинг». У дослідженні взяли участь 3 тис. жителів 24 областей України. Похибка вибірки не перевищує 1,83%.

Дуже позитивне ставлення до РФ у 9,2%, дуже негативне — у 28% респондентів.

Презентація опитування «Україна сьогодні: виклики і перспективи»

До президента РФ Володимира Путіна позитивно ставляться 12,6% українців, негативно — 65,6%; до президента США Дональда Трампа позитивне ставлення у 22,6% опитаних, негативне — у 21,3%; до канцлера Німеччини Ангели Меркель позитивне ставлення у 41,3%, негативне — у 13,5%. Водночас до президента Білорусі Олександра Лукашенка добре ставляться 53,0%, негативно — 11,7%.

На запитання, чи має президент України заради встановлення миру на сході країни піти на прямий діалог з РФ, ствердно відповіли 74,9%.

Презентація опитування «Україна сьогодні: виклики і перспективи»

Крім того, 39,9% респондентів сказали, що потрібно надати непідконтрольним територіям Донецької та Луганської областей особливий статус, який передбачає автономію у складі України, аби розв’язати там проблеми.

За ізоляцію та визнання того, що ці території в найближчі роки не можуть бути повернуті до складу України, виступили 18,5%. Ще понад 17% сказали, що потрібно продовжувати бойові дії для відновлення повного контролю над цими територіями воєнним шляхом.