Вночі: «Шахтар» виграв Кубок України, SpaceX скасувала запуск ракети із 60 супутниками, а Росія може компенсувати збиток від постачання забрудненої нафти

Автор:
Олена Мельник
Дата:

«Шахтар» виграв Кубок України

Донецький футбольний клуб «Шахтар» втринадцяте став володарем Кубка України — другого за значенням футбольного турніру держави. У фіналі змагань, які відбулися в Запоріжжі 15 травня, гірники перемогли «Інгулець» із смт Петрове Кіровоградської області. Матч завершився із рахунком 4:0.

Додамо, що київське «Динамо» має 11 кубкових перемог. Раніше в цьому сезоні клуб програв футболістам «Шахтаря» й не зміг пройти у фінал турніру.

SpaceX скасувала запуск ракети із 60 супутниками проекту Starlink

Американська компанія SpaceX за кілька хвилин до старту перенесла запуск ракети важкого класу Falcon 9. 16 травня вона повинна була доставити на орбіту 60 супутників. Ці апарати є частиною проекту Starlink і повинні забезпечити майже всю поверхню Землі відносно недорогим широкосмуговим доступом в інтернет. SpaceX у Twitter уточнила, що пуск скасували через сильні вітри у верхніх шарах атмосфери. Старт ракети перенесли на 17 травня. Він має відбутися о 05:30 за Києвом.

Мовний закон опублікували у газеті «Голос України»

Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» 16 травня надрукований у газеті «Голос України». Напередодні його підписали спікер Верховної Ради та президент. Закон набуває чинності за 2 місяці з дня опублікування його тексту у виданні «Голос України».

Росія компенсує збиток компаніям від постачання забрудненої нафти

Російська транспортна монополія «Транснефть», оператор магістральних нафтопроводів Росії, компенсує збитки нафтовим компаніям через постачання забрудненої нафти та подальшої зупинки транзиту нафтопроводом «Дружба». Про це заявив журналістам віце-премʼєр компанії Дмитро Козак, пишуть російські ЗМІ.

«Транснефть займає дуже конструктивну позицію і, зрозуміло, готова реальний збиток, який заподіяно і нашим нафтовим компаніям, компенсувати», — сказав він.

Держдеп підготував другий пакет санкцій через отруєння Скрипалів

Держдепартамент США направив голові відомства Майклу Помпео і президенту США Дональду Трампу другий пакет санкцій у справі про отруєння в Великій Британії колишнього офіцера ГРУ Росії Сергія Скрипаля та його дочки. Про це пише «Радіо Свобода». Як заявила на слуханнях у Сенаті заступник держсекретаря Андреа Томпсон, нові обмеження — частина розширеної стратегії щодо Росії.