Порошенко підписав закон про функціонування української мови

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Президент Петро Порошенко підписав закон про функціонування української мови як державної.

«Сьогодні надзвичайно відповідальний, епохальний навіть день. День, якого українці чекали багато-багато років... Сьогодні, я підкреслюю, під час підписання закону про забезпечення функціонування української мови як державної робиться акт — один з найголовніших для формування української державності», — зазначив президент.

Він додав, що ретельне обговорення закону про мову пішло йому на користь. «Намагалися врахувати думки всіх зацікавлених сторін, які сповідують державну політику. Єдина думка, яку ми не збиралися враховувати, — це думка Москви. Нехай займаються російською мовою», — відзначив президент.

Напередодні закон про мову підписав спікер парламенту Андрій Парубій. Він зробив це після того, як нардепи відхилили проекти постанов, які могли скасувати результати голосування за закон у другому читані та блокували підписання документу.

  • Окружний адміністративний суд Києва відмовив у задоволенні заяви активістки Олени Бережної, яка просила заборонити Парубію підписувати та публікувати закон про мову.
  • Спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що судовий позов, покликаний заблокувати підписання закону про мову, є «цинічною спробою проросійського реваншу».
  • Обраний президент Володимир Зеленський заявив, що після інавгурації проаналізує закон про мову.