Луценко: Нардепа Лещенка викличуть до ГПУ та можуть вручити підозру

Автори:
Катерина Коваленко, Оксана Коваленко
Дата:

Народному депутату Сергію Лещенку можуть вручити підозру через розголошення таємниці досудового слідства у справі Манафорта. Про це на брифінгу сказав генеральний прокурор Юрій Луценко.

«Лещенко буде викликаний до слідства та йому, ймовірно, буде вручена підозра за розголошення досудового слідства щодо чорної каси «Партії регіонів», що призвело до втручання в американські вибори з української території... Або він скаже, хто йому злив інформацію, або сам понесе відповідальність», — сказав генпрокурор.

За словами Луценка, повістка буде направлена «сьогодні або завтра».

«Він розголосив дані досудового слідства. Він має джерела в ГПУ і проявляє активність як захист перед неминучим допитом. Але закон один для всіх, у тому числі для Лещенка», — сказав Луценко.

Лещенко має депутатську недоторканність, тому вручити підозру йому не можуть без дозволу Верховної Ради. Як уточнили theБабелю в прес-службі ГПУ, це тривалий процес, який може зайняти не один день.

Також Луценко назвав Лещенка «скунсом, поряд із яким не може перебувати жодна нормальна людина».

Раніше адвокат президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані скасував візит до України через, як він сказав, Сергія Лещенка. Джуліані звинуватив Лещенка у публікації «чорної бухгалтерії» «Партії регіонів», в якій ідеться про виплати грошей екс-главі передвиборчого штабу Трампа Полу Манафорту.

Розголошення даних досудового слідства карається штрафом від пʼятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850—1700 грн) або виправними роботами на строк до двох років.

  • Раніше депутат Верховної Ради Сергій Лещенко заявив, що генеральний прокурор Юрій Луценко вибудував історію навколо екс-міністра екології Миколи Злочевського та колишнього віце-президента США Джозефа Байдена, щоб зберегти за собою посаду глави ГПУ при новообраному президенті Володимирі Зеленському. За словами нардепа, у цю схему був залучений особистий адвокат президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані.