САП: НАБУ оштрафоване за відмову закрити справу проти екс-міністра Злочевського

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Національне антикорупційне бюро оштрафоване за відмову закрити провадження проти екс-міністра екології та природних ресурсів Миколи Злочевського. Про це повідомляють на сторінці Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в Facebook.

«До теперішнього часу зазначена ухвала слідчого судді не виконана, рішення в кримінальному провадженні не ухвалено, унаслідок чого органами Державної виконавчої служби 21 лютого 2019 відкрито виконавче провадження і 22 березня 2019 на Національне антикорупційне бюро накладено штраф за невиконання рішення суду», — заявляє САП. У той же час в антикорупційних органах не змогли відповісти theБабелю, про яке стягнення йдеться.

Про що йдеться?

НАБУ з грудня 2015 року за заявою нардепа Тетяни Чорновіл («Народний фронт») розслідує провадження про зловживання Злочевським службовим становищем. За даними депутата, екс-міністр забезпечив незаконну видачу 38 дозволів на користування надрами підконтрольним йому підприємствам.

САП запевняє, що за результатами попереднього розслідування немає жодного доказу втручання екс-міністра в діяльність комісії, яка в 2011 році розглядала заяви і приймала рішення про видачу дозволів на користування надрами.

«Також із жовтня 2016 року по серпень 2017 року детективи в кримінальному провадженні не провели жодної слідчої дії. У звʼязку з цим 1 серпня 2017 року прокурор САП виніс постанову про закриття справи», — сказано в повідомленні.

Проте в червні 2018 року Соломʼянський районний суд Києва задовольнив скаргу Чорновіл і зобовʼязав поновити розслідування. Вже в серпні за клопотанням однієї з компаній-фігурантів справи суд дав НАБУ два місяці для допиту Чорновіл та прийняття рішення про закриття справи.

«У той же час замість виконання зазначеного рішення суду 24 вересня 2018 року детективом НАБУ призначено проведення судово-економічної експертизи у кримінальному провадженні нібито з метою встановлення можливих збитків», — йдеться в повідомленні.

Прокуратура вважає, що НАБУ «імітує розслідування, навмисно відмовляється його закривати в інтересах деяких громадських активістів, які використовують справу Злочевського для піару».

  • Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що справу Злочевського, яка стосується незаконної видачі ліцензій, незаконно передали в НАБУ і закрили.
  • Перед цим за даними американських ЗМІ стало відомо, що Луценко обговорював з адвокатом президента США Дональда Трампа Рудольфом Джуліані справу проти газодобувної компанії Burisma Group, підконтрольної Злочевському. У цій компанії раніше працював Хантер Байден, син колишнього віце-президента США Джозефа Байдена, який оголосив про намір брати участь у майбутніх президентських виборах у США.