До Філарета на святкове богослужіння приїхали лише чотири єпископи з понад 60

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

До патріарху Київського і всієї Руси-України Філарета на богослужіння у Володимирський собор приїхали лише чотири єпископи з понад 60. Як пише «BBC-Україна», інші єпископи могли не прийняти запрошення Філарета на традиційне для Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ МП) свято на честь священномученика Макарія через недавні заяви патріарха про повернення Київського патріархату.

На богослужіння приїхали архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент, митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф, його вікарій Петро й єпископ Адріан. Останні входять до групи ієрархів з колишніх парафій УПЦ КП в Росії.

За даними видання, Климент приїхав на службу через повагу до Філарета, а глава Православної церкви України (ПЦУ) митрополит Епіфаній не зʼявився, оскільки перебуває з візитом у Маріуполі.

Наголошується, що в літургії Філарет згадав Епіфанія, визнаючи предстоятельство останнього.

«Деякі розглядали заплановане святкування як свого роду «парад сил», на якому Філарет повинен був перевірити, яка кількість ієрархів може підтримати його ідею відновлення УПЦ КП», — пише видання.

Джерела BBC стверджують, що Вселенський патріархат одноголосно підтримує Епіфанія і готовий за необхідності відкликати Томос, якщо в Україні почнуть відновлювати Київський патріархат.