Вночі: NASA отримає ще $1,6 млрд для польотів на Місяць, у Вінниці сотні осіб намагались захопити завод, а в літак Меркель врізався автомобіль

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Вночі: NASA отримає ще $1,6 млрд для польотів на Місяць, у Вінниці сотні осіб намагались захопити завод, а в літак Меркель врізався автомобіль

У Вінниці затримали 50 осіб, які захопили завод

У Вінниці поліцейські зупинили спробу рейдерського захоплення підприємства — колишнього консервного заводу на вулиці Нечая. Під час спецоперації затримали близько 50 осіб. Напередодні, ввечері 13 травня, кілька сотень молодиків увірвались на територію підприємства, витіснили охорону. У відповідь на вимогу правоохоронців зупинитися вони почали кидати каміння, застосували димові шашки. На місце виїхали додаткові сили поліції та спецпризначенці КОРДу. Затриманих осіб доставили у відділки поліції для встановлення особистих даних і всіх обставин події.

Місячну програму США назвали «Артеміда»

Американське космічне агентство NASA може отримати додаткові $1,6 млрд з бюджету США для розвитку програм польотів на Місяць і Марс. Про це заявив президент Сполучених Штатів Дональд Трамп.

«За моєї адміністрації ми відновлюємо велич NASA та повернемося на Місяць, а потім — на Марс. Я змінюю свій бюджет, аби включити додаткові $1,6 млрд, щоб ми могли повернутися в космос з розмахом!» — написав він у Twitter.

У NASA вже повідомили, що назвали нову місячну програму США «Артеміда». «Артеміда — сестра-близнюк Аполлона і богиня Місяця», — пояснили представники агентства у соцмережі та додали, що хочуть відправити астронавтів на природний супутник Землі до 2024 року.

Винищувачі Угорщини перехопили російський літак над Балтикою

Пілоти Військово-повітряних сил Угорщини перехопили російський літак Ан-26, повідомляє «Радіо Свобода». За даними угорського Міністерства оборони, 13 травня по тривозі з Об’єднаного протиповітряного центру НАТО, що базується в Німеччині, у небо Балтії піднялися кілька винищувачів. Відповідно до міжнародних норм, угорські пілоти зі складу Повітряної поліції Балтії ідентифікували та перехопили російський літак Ан-26, який без дозволу перебував у повітряному просторі країн Балтії.

Міністерство закордонних справ Росії інцидент наразі не коментувало.

У Німеччині автомобіль врізався у літак, на якому прилетіла Меркель

Нещасний випадок стався з урядовим літаком Німеччини 13 травня: автомобіль в аеропорту Дортмунда врізався у літак Bombardier Global 5000, на якому канцлер Ангела Меркель прилетіла у місто. Політика на борту судна не було, пише Deutsche Welle .Зіткнення сталося, коли Меркель залишила літак. До Берліна голова німецького уряду повернулася на іншому повітряному судні.

У Празі активісти вимагають відставки міністра юстиції

У Празі на Староміській площі 13 травня відбувся черговий мітинг через корупційний скандал, який пов’язують із прем’єр-міністром Чехії Андреєм Бабішем, повідомляє кореспондент «Радіо Свобода». Цього разу приводом для демонстрації став намір міністра юстиції Марії Бенешової провести реформу прокуратури та скасувати посаду генерального прокурора. Саме генеральний прокурор має ухвалити рішення про передачу до суду кримінальної справи щодо прем’єр-міністра.

Головна вимога демонстрантів — відставка міністра юстиції Марії Бенешової. Якщо влада не виконає вимогу, організатори обіцяють 21 травня заповнити найбільшу площу чеської столиці — Вацлавську.