ЄС «вивчає можливість» нових санкцій проти Росії за видачу паспортів на Донбасі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Європейський союз «продовжить вивчати» можливість запровадження санкцій проти Росії через видачу паспортів мешканцям окупованого Донбасу за спрощеною процедурою. Про це заявила журналістам Високий представник ЄС із питань зовнішньої та безпекової політики Федеріка Моґеріні, повідомляє «Радіо Свобода».

Таку заяву Моґеріні зробила після засідання Ради Європейського Союзу на рівні міністрів закордонних справ у Брюсселі. Вона додала, що це питання в понеділок обговорювали не лише з учасниками «Східного партнерства», але й на початку засідання Ради ЄС із закордонних справ.

24 квітня президент Росії Володимир Путін підписав указ, який значно спрощує видачу російських паспортів жителям окупованих територій Донбасу. Україна не визнає фейкові російські паспорти, які видаватимуть жителям окупованих українських територій, і закликає міжнародну спільноту так само не визнавати ці документи.

  • Указ президента Росії Володимира Путіна стосовно спрощеної видачі російських паспортів українцям, які мешкають на окупованому Донбасі, викликав обурення міжнародної спільноти.
  • На початку травня стало відомо, що жителів тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей, які отримали російські паспорти, можуть позбавити їхніх соціальних виплат або пенсій в Україні.
  • Президент Петро Порошенко закликав ЄС посилити санкції проти Росії через рішення Володимира Путіна спростити процедуру видачі російських паспортів жителям окупованих територій Донецької і Луганської областей.