У Кабміні хочуть позбавляти українців, які отримали на Донбасі російські паспорти, пенсій та соцвиплат. Але механізму контролю поки немає

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Жителів тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей, які незаконно отримали російські паспорти, можуть позбавити їхніх соціальних виплат або пенсій в Україні. Про це написала у Facebook міністр у справах ветеранів України Ірина Фріз.

«Ініційовано опрацювання пропозиції щодо внесення громадян, які отримали паспорти РФ в спосіб, що порушує міжнародне право та загрожує суверенітету нашої держави, до бази даних з подальшим позбавленням їх статусу бенефіціара щодо отримання соціальних виплат чи пенсій з боку України», — йдеться в заяві Фріз.

Facebook / Ірина Фріз / Iryna Friz

У коментарі theБабелю Фріз повідомила, що наразі це тільки ініціатива, і механізма контролю над отриманням українцями в ОРДЛО російських паспортів поки немає.

«Ця ініціатива знайшла підтримку міністрів і відповідним чином має бути опрацьована та запропоновані алгоритми — в який спосіб це можна буде здійснювати», — зазначила Ірина Фріз.

  • 24 квітня президент Росії Володимир Путін підписав указ, який значно спрощує видачу російських паспортів жителям окупованих територій Донбасу. Україна не визнає фейкові російські паспорти, які видаватимуть жителям окупованих українських територій, і закликає міжнародну спільноту так само не визнавати ці документи. Про це на засіданні уряду сказав прем’єр-міністр Володимир Гройсман.
  • 29 квітня в місті Новошахтинськ Ростовської області в тестовому режимі відкрили перший центр видачі російських паспортів жителям самопроголошеної «ЛНР». А у Ростовській області 30 квітня в тестовому режимі запрацював другий центр з видачі російських паспортів жителям окупованої частини Донецької області. Крім того, пункт видачі російських паспортів відкрили в Луганську.
  • Указ президента Росії Володимира Путіна стосовно спрощеної видачі російських паспортів українцям, які проживають на окупованому Донбасі, викликав обурення міжнародної спільноти.