На міністра соцполітики Реву подали два позови за образу жителів Донбасу

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
На міністра соцполітики Реву подали два позови за образу жителів Донбасу

Марків Михайло / УНІАН

В Окружний адмінсуд Києва надійшли два позови на міністра соцполітики Андрія Реву за образу жителів окупованого Донбасу.

Як повідомляє прес-служба суду, позови подані через висловлювання Реви у сюжеті британської телерадіокомпанії BBC.

«На думку позивачів, міністр допустив висловлювання, які дискримінують і принижують людську гідність громадян України — жителів окупованих територій Донецької та Луганської областей України за територіальною ознакою. Серед вимог позову — визнати такі дії міністра протиправними та зобовʼязати його утриматися від подібних висловлювань», — йдеться у повідомленні.

Зараз досліджуються матеріали позовів і вирішується питання про відкриття виробництв.

Що сталося?

У сюжеті ВВС йшлося про пенсії для жителів окупованих районів Донбасу. У ньому Рева заявив наступне: «Усі, хто були проукраїнські, усі виїхали. А той, хто хоче отримувати дві пенсії — там і тут, нехай потерплять. Мені їх не шкода нікого, абсолютно. Я вам чесно скажу. Мені шкода тих солдатів і офіцерів та їхніх сімей, яких вбито там через цих покидьків».

Відповідаючи на запитання журналістки про те, чи може країна «так поводитися зі своїми громадянами», Рева заявив: «Це не Україна так з ними поводиться. Головне — щоб ці люди не страждали — повинна припинитися війна. Для цього окупанти повинні забратися з території України, і все».

Як відреагували українські політики?

Лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко однією з перших засудила Реву і зажадала його відставки. Один з лідерів партії «Опозиційний блок» Юрій Бойко пригрозив Реві кримінальним переслідуванням. Народний депутат Наталія Королевська зареєструвала проект постанови з вимогою відправити у відставку міністра і заявила, що подасть позов до суду. Депутат від партії «Самопоміч» Роман Семенуха назвав заяву Реви емоційною і не виключив, що вона могла бути вирвана з контексту. Заступник голови фракції БПП Олексій Гончаренко закликав ставитися до заяви міністра більш виважено і спочатку детально вивчити питання.

Сам Рева у Facebook пізніше написав, що його заява стосувалася лише тих, «хто зі зброєю в руках воює проти власної країни». «З усього півгодинного інтервʼю в сюжеті була використана лише одна моя фраза, яку автор сюжету використала як ілюстрацію нібито мого особистого ставлення до всіх без винятку громадян України, які проживають на окупованій території», — пояснив він.