На Інститутській почали будівництво меморіалу Героїв Небесної Сотні. В управлінні спецрозслідувань ГПУ кажуть, що не давали на це дозволу

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
На Інститутській почали будівництво меморіалу Героїв Небесної Сотні. В управлінні спецрозслідувань ГПУ кажуть, що не давали на це дозволу

Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні

Керівник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк заявив, що слідчий і прокурор у справах Майдану не давали згоди на початок будівництва меморіалу Героїв Небесної Сотні, оскільки слідчі експерименти триватимуть ще щонайменше 2 тижні. Про це він розповів у коментарі theБабелю.

Він додав, що в управлінні спецрозслідувань дізналися від працівників Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні, що дозвіл на початок ремонтних робіт надала заступник Генерального прокурора Стрижевська Анжела.

«Самого листа ми не бачили, і наданий він без відома слідчого і прокурора, що є незаконним і має ознаки втручання в діяльність слідчого і прокурора», — зазначив Сергій Горбатюк.

Також він розповів, що вони вже підготували і направили лист до забудовника про призупинення робіт до завершення слідчих дій.

Сьогодні, 13 травня, на брифінгу за участі міністра культури Євгена Нищука, керівництва Музею Героїв Небесної Сотні та представників Інституту нацпамʼяті оголосили про офіційний початок зведення меморіалу Героїв Небесної Сотні. Споруджуватимуть комплекс за проектом, який переміг у міжнародному конкурсі.

Генеральний директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні — Музею Революції Гідності Ігор Пошивайло розповів, як проходитимуть роботи.

«Згідно плану підготовчих робіт, буде демонтована бруківка, будуть підготовчі роботи до демонтажу квіткового годинника. Сам меморіал складається з трьох основних частин. Це стела з іменами Героїв Небесної Сотні. Це нижня частина до мосту. Друга частина — це алея зі ста лип, які символізують і загиблих, і життя, яке постає з їхнього подвигу. Важливий елемент меморіалу — це той автентичний пʼятачок, де розташовані капличка, меморіальний хрест і памʼятник з бруківки. І навпроти, біля Жовтневого палацу, буде створено Сад памʼяті», — зазначив Пошивайло.

У свою чергу на брифінгу міністр культури Євген Нищук зазначив, що роботи розпочаті у нижній частині алеї Героїв Небесної сотні, де Генпрокуратура закінчила слідчі експерименти.

«У нижній частині алеї закінчені слідчі експерименти, це відкриває нам можливість починати реалізацію проекту зі спорудження меморіальної частини комплексу», — сказав Нищук.

Активісти та правозахисники обурилися початком ремонтних робіт і планують сьогодні о 16:00 зібратися на алеї Героїв Небесної Сотні.

«Не допустимо руйнування місця злочину і місця памʼяті! Збираємось сьогодні о 16:00 під мостом на Інститутській. Усі, хто має можливість, — приходьте. Тільки наша дія і наш спротив зможуть зупинити вандалізм і наругу», — йдеться в повідомленні ініціативної групи «Зберегти Інститутську» у Facebook.

«Прямо зараз, не дочекавшись завершення слідчих експериментів, знімають бруківку на Інститутській. Сьогодні о 16:00 громадськість збирається на алеї Героїв Небесної Сотні», — пише юрист, активіст і боєць АТО Масі Найєм.