Адвокат Полозов: Трьом пораненим військовополоненим морякам не надають реабілітацію

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Координатор захисту українських військовополонених моряків Микола Полозов заявив, що Росія не надає реабілітацію пораненим у Керченській протоці Андрію Артеменко, Андрію Ейдеру та Василю Сороці.

Про це він заявив на брифінгу в Гамбурзі у Міжнародному трибуналі ООН з морського права, де проходили усні слухання позову України проти Росії, пише УНІАН.

«У більшості з військовополонених моряків стан задовільний. У нас досі викликає побоювання стан здоровʼя поранених військовополонених Андрія Ейдера, Андрія Артеменка і Василя Сороки. У Василя Сороки зняли гіпс з руки, але функція руки так і не відновилася. В умовах слідчого ізолятора йому не дають належним ступенем і мірою реабілітацію. Ми наполягаємо на тому, щоб стосовно двох інших поранених військовополонених — Андрія Артеменка й Андрія Ейдера — було проведено додаткове незалежне обстеження, оскільки у них залишаються осколки в тілах. Поки ці дії російська влада не виконує», — сказав він.

Полозов зазначив, що українських медиків до військовополонених не допускають, а призначають морякам нові ситуаційні експертизи. «Фактично цією експертизою слідство намагається підмінити рішення суду, оскільки експертам пропонується оцінювати докази й обговорювати правову сторону питання, що неприпустимо», — сказав він.

Адвокат додав, що у другій половині травня відбудуться слухання скарг моряків на продовження запобіжного заходу.

  • Російські слідчі призначили військовополоненим українським морякам, заарештованим Лефортівським судом Москви до кінця липня, нову експертизу.
  • У Гамбурзі 10 травня відбулося засідання трибуналу ООН з морського права, на якому розглядався позов щодо інциденту у Керченській протоці, коли російські військові атакували українські кораблі. Українська сторона вимагала негайного звільнення моряків і кораблів. Адвокат відкинув звинувачення Росії у провокаціях, а російські представники не зʼявилися на засідання.