США вперше затримали судно Північної Кореї за порушення санкцій через ядерну програму Пхеньяна

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Сполучені Штати Америки вперше затримали судно з Північної Кореї в межах санкцій, введених проти Пхеньяна через ракетно-ядерну програму країни. Про це повідомляє Департамент юстиції США.

Затриманий корабель Wise Honest — одне з найбільших суховантажних суден Північної Кореї. Його використовували для незаконного відправлення тонн вугілля з Північної Кореї і доставки важкої техніки у КНДР.

Платежі за технічне обслуговування, обладнання та ремонт Wise Honest були здійснені в доларах у банках США, що порушує законодавство США і резолюції Ради Безпеки ООН.

«Північна Корея і компанії, які допомагають їй ухилятися від санкцій США й ООН, повинні знати, що ми будемо використовувати всі інструменти, які є в нашому розпорядженні, зокрема дії цивільної конфіскації — такі, як ця, або кримінальні звинувачення, щоб забезпечити дотримання санкцій, введених США та міжнародним співтовариством», — заявив помічник генерального прокурора з національної безпеки Джон Демерс.

Департамент юстиції США подав позов про цивільну конфіскацію судна. Його розглядатиме федеральний суд Манхеттена.

  • У 2016 році США посилили санкції проти КНДР, які серед іншого забороняють країні використовувати фінансову систему Сполучених Штатів, співпрацювати з юридичними та фізичними особами країни. Рада Безпеки ООН також заборонила надавати Північній Кореї товари, технології та послуги, включно з продажем і поставками вугілля. Однак Північна Корея намагається обійти обмеження.
  • А у вересні 2018 року Міністерство фінансів США ввело санкції проти північнокорейського хакера Парка Джин Хіока за злам серверів Sony і поширення вірусу WannaCry.