США скасували санкції проти екс-глави розвідки Венесуели. Він перейшов до опозиціонера Гуайдо

Автор:
Олена Мельник
Дата:

США скасували санкції проти екс-директора національної служби розвідки Венесуели (SEBIN) генерала Мануеля Крістофера Фігери. Про це повідомив американський віце-президент Майкл Пенс. Минулого тижня Фігера відмовився підтримувати режим Ніколаса Мадуро і перейшов на бік венесуельської опозиції. Про це пише «Голос Америки» .

Пенс під час виступу в Держдепартаменті висловив надію на те, що скасування санкцій «спонукає інших [прихильників Мадуро] наслідувати приклад генерала Крістофера Фігери та інших військових».

Американський віце-президент Пенс також попередив, що США притягнуть до відповідальності всіх 25 суддів, які входять до складу Верховного суду Венесуели.

«Верховний суд Венесуели перетворився на політичний інструмент режиму, який зневажає демократію, виносить вироки політвʼязням і допомагає авторитаризму», — заявив Майкл Пенс. Він додав, що судді понесуть відповідальність, якщо не нададуть підтримку уряду Хуана Гуайдо.

За його словами, у червні у район Карибського моря направиться американське госпітальне судно USNS Comfort. Корабель перебуватиме в регіоні протягом пʼяти місяців для надання допомоги венесуельським біженцям.

30 квітня, після спроби повстання прихильників Хуана Гуайдо, Мадуро усунув генерала Фигеру від керівництва SEBIN, призначивши на його місце Густаво Гонсалеса Лопеса.

  • 30 квітня лідер опозиції Хуан Гуайдо заявив про фінальну стадію зміни влади у країні та кінець режиму Ніколаса Мадуро. Після цього в країні пройшла нова масштабна хвиля протестів. 2 травня Гуайдо також оголосив загальний страйк .Проте повалити режим Мадуро опозиція так і не змогла .
  • У зіткненнях із поліцією загинули дві людини, щонайменше 130 осіб постраждали. Для розгону демонстрантів правоохоронці використовували сльозогінний газ і гумові кулі, учасники акцій у відповідь кидали у поліцейських коктейлі Молотова.
  • Заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця заявив, що офіційний Київ «з тривогою спостерігає за сутичками між протестуючими і силовиками» у Венесуелі.
  • Міжнародна контактна група наполягає на якнайшвидшому проведенні вільних президентських виборів у Венесуелі і засуджує використання сили проти цивільного населення.