США з пʼятниці підвищують на 25% мита на низку китайських товарів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

США з 10 травня підвищують з 10 до 25% мита на китайські товари загальною вартістю $200 млрд. Про це повідомляє BBC.

За словами торгового представника США Роберта Лайтхайзера, такі заходи викликані спробами Китаю переглянути вже майже готову торгову угоду.

«Протягом останнього тижня, або близько того, ми спостерігали порушення зобовʼязань з боку Китаю, я б сказав, відступ від зобовʼязань, які вже були прийняті та зафіксовані як домовленості», — сказав він.

Міністр фінансів Стівен Мнучін також зазначив, що Китай в останні дні почав ухилятися від домовленостей.

Напередодні про підвищення мит у Twitter писав президент США Дональд Трамп.

За його словами, торгові переговори з КНР йшли надто повільно, оскільки останні намагалися передомовитися.

Деякі західні ЗМІ відзначили, що такий крок США може зірвати підписання торгової угоди між країнами, яке планувалося у травні.

  • Між Китаєм і США триває так звана «торгова війна» — після приходу Дональда Трампа в Білий дім країни підвищують тарифи на імпорт товарів одна одної. У липні 2018 року США ввели 25-відсоткові збори для 818 найменувань китайської продукції. У кінці серпня список доповнили 279 найменуваннями товарів. Китай у відповідь ввів аналогічні мита на 659 груп товарів зі США.
  • 24 вересня минулого року у США набули чинності нові мита в 10% на імпортовані з Китаю товари на суму в $200 млрд. Одночасно в Китаї почали діяти нові тарифи на американські товари на суму $60 млрд. Президент США Дональд Трамп звинувачує Китай у «нечесних торгових практиках». Він запроваджує загороджувальні барʼєри для іноземних товарів, оскільки вважає, що це допоможе американським виробникам.
  • Впродовж останніх місяців уряди США та Китаю ведуть перемовини для досягнення угоди, яка буде регулювати всі спірні питання в торговій політиці двох країн.