У Мʼянмі звільнили двох журналістів Reuters після понад 500 днів увʼязнення

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Два журналісти Reuters, які потрапили у вʼязницю в Мʼянмі після того, як вони були засуджені за порушення Закону про державну таємницю, 7 травня вийшли на свободу на околиці Янгона. Вони провели за ґратами понад 500 днів, повідомляє агентство .

Двох репортерів — 33-річного Ва Лона і 29-річного Кяу Су Оо — засудили до семи років тюремного увʼязнення, що викликало протест з боку дипломатів і правозахисників. Reuters неодноразово заявляло, що чоловіки не скоїли жодних злочинів, і закликало звільнити їх.

Журналісти вийшли на свободу після президентської амністії, коли в минулому місяці були помилувані понад 6,5 тисячі інших увʼязнених. У Мʼянмі заведено, щоб влада звільняла увʼязнених по всій країні під час традиційного Нового року, який розпочався 17 квітня.

Коли Ва Лон проходив через ворота вʼязниці, він підняв великий палець вгору і сказав, що вдячний за міжнародні зусилля, завдяки яким їм вдалося вийти на свободу.

«Я дуже радий і радий бачити мою сімʼю і моїх колег. Я не можу дочекатися, коли піду в мій відділ новин», — сказав він.

До арешту в грудні 2017 року журналісти працювали над розслідуванням вбивства 10 чоловіків і хлопчиків-рохінджа, скоєного співробітниками місцевих спецслужб. У вересні 2018 року їх засудили до семи років позбавлення волі за звинуваченням у незаконному зберіганні військових документів і розголошенні держтаємниці. У квітні репортери отримали Пулітцерівську премію за свою роботу.